lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


I. UHLIARIK verí, že sa mu podarí presvedčiť MF SR o potrebe dostavby Rázsoch Bratislava 22. apríla (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) verí, že sa mu podarí ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 22. apríla (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) verí, že sa mu podarí presvedčiť ministerstvo financií o potrebe dostavby bratislavskej nemocnice Rázsochy. "Vieme v akom stave je bratislavské zdravotníctvo. Toto je hlavné mesto, kde sa koncentrujú pacienti z celého Slovenska, finančne náročná liečba," povedal Uhliarik s tým, že niektoré nemocnice v rámci Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) absolútne nevyhovujú v podmienkach medicíny 21. a ani 20. storočia.Ministerstvo financií odmietlo dostavbu nemocnice cez dodávateľský úver, ktorý považuje za rizikový s potrebou garancie splátok zo štátneho rozpočtu. Úver navrhol rezort zdravotníctva v materiáli o dostavbe, ku ktorému sa v súčasnosti vyhodnocujú pripomienky a následne ho chce ministerstvo do konca mája predložiť ako súčasť komplexnej Stratégie rozvoja UNB. "Tieto technické veci, či úver či PPP projekt alebo iným spôsobom budeme riešiť s ministerstvom financií. Toto absolútne ani nie je problém, že by sme to nevyriešili," uviedol Uhliarik.Rozostavaná bratislavská nemocnica Rázsochy sa mala podľa návrhu ministerstva zdravotníctva dostavať za využitia dodávateľského úveru. Dlžníkom by bol zhotoviteľ stavby. Úver by sa splácal 23,5 roka. K splácaniu úveru by prišlo až po dokončení dostavby nemocnice a odovzdaní do prevádzky. Audit, ktorý dala vypracovať UNB ukázal, že dostavba nemocnice si vrátane jej vybavenia vyžiada asi 480 miliónov eur bez DPH.Dostavbu nemocnice považuje za prioritu bratislavská Univerzitná nemocnica, ktorá dlhodobo upozorňuje za zlý stav nemocníc v hlavnom meste. V zlom stave sú podľa ministra tri z piatich nemocníc UNB, a to nemocnica na Mickiewiczovej, Kramároch a v Podunajských Biskupiciach.Otázku dostavby Rázsoch otvoril bývalý kabinet Roberta Fica. Ten zrušil uznesenie predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu z roku 2003, ktoré hovorilo o zastavení výstavby nemocnice a odpredaji investície. Na stavbe sa dovtedy preinvestovalo 33,2 milióna eur. Kabinet vtedy súčasne rozhodol, že nehnuteľnosť odpredá, "a to komukoľvek, kto sa nájde", povedal vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Na dostavbu Rázsoch ako nemocničného zariadenia bolo vtedy potrebných takmer 159,3 milióna eur.Ficova vláda vlani rozhodla, že dostavba by sa mala realizovať cez PPP projekt. Bližšie informácie o financovaní mala poskytnúť štúdia uskutočniteľnosti, ktorá sa mala vypracovať do konca tohto roku. Pri dodržaní tohto harmonogramu sa dostavba nemocnice predpokladala najskôr v roku 2017. Ako však poukázal rezort pod súčasným vedením, aj financovanie cez PPP by malo negatívny dopad na výšku dlhu a deficitu štátu. Navrhol preto financovanie cez dodávateľský úver.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...