lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


I. UHLIARIK: Vyzval ľudí, aby dnes darovali kus zo seba Bratislava 12. júna (TASR) - Krv je jedna z najvzácnejších vecí, ktoré môžu ľudia darovať ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 12. júna (TASR) - Krv je jedna z najvzácnejších vecí, ktoré môžu ľudia darovať zo seba, a preto by dnes mali využiť každú príležitosť, aby tak urobili. S touto výzvou sa dnes minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) obrátil na návštevníkov podujatia pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktoré sa konalo v bratislavskom obchodnom centre Aupark.Uhliarik prezradil, že sa do darcovstva zapája aj osobne. Snaží sa tak pritom urobiť aspoň raz za štvrťrok.Šéf rezortu zdravotníctva podotkol, že množstvo darovanej krvi na Slovensku v lete býva problém. "Ľudia, pravidelní darcovia, chodia väčšinou na dovolenku. A práve preto sa takéto podujatia aj robia v období leta, kedy je menej pravidelných darcov," konštatoval.Záštitu nad touto akciou prevzala prvá dáma SR a čestná prezidentka Slovenského Červeného kríža (SČK) Silvia Gašparovičová, ktorá podujatie slávnostne otvorila o jedenástej hodine. Tak ako aj v minulých rokoch, ani dnes neprišla s prázdnymi rukami. Národnej transfúznej službe (NTS) venovala štyri notebooky, ktoré sú potrebné pri odoberaní krvi v terénnych pracoviskách. "Snažím sa aj cez SČK podporovať darcovstvo. Je to príležitosť poďakovať dlhoročným darcom, ale aj získavať nových mladých darcov," vysvetlila svoju účasť.Prvá dáma SR sa priznala, že sama nikdy krv nedarovala. "Ale manžel (prezident SR Ivan Gašparovič, pozn. TASR), za mňa daroval viackrát, takže sme si to v rodine podelili," prezradila.Prispieť vlastnou kvapkou krvi dnes mohli v priestoroch za obchodno-zábavným centrom aj nakupujúci a návštevníci. Ešte pred oficiálnym začatím programu túto príležitosť využilo 30 ľudí. Pre rodiny s deťmi je na mieste pripravených niekoľko tematických stánkov, ktoré ponúkajú skontrolovanie zraku a sluchu, alebo v nadnesenej forme ilustrujú, ako sa realizoval odber krvi v minulosti. "Tento program je naplánovaný až do 19. hodiny s tým, že možnosť darovania krvi je do 15. hodiny. Očakávame, že tá účasť bude aspoň taká, ako minulý rok, keď sme tu mali približne 100 darcov," informovala TASR projektová manažérka NTS Martina Grožajová.Prezidentská rodina podporí darovanie krvi aj v ďalšom podujatí už tento utorok (14.6.). V administratívnych priestoroch prezidentskej kancelárie na Štefánikovej ulici bude prístupná mobilná jednotka, ktorá bude odoberať krv. "Veľmi veľa z našich vojakov z čestnej stráže prezidenta darováva krv, aj veľa zamestnancov a ľudí z okolia," prezradila čestná prezidentka SČK.Svetový deň darcov krvi oslavuje Slovensko 14. júna od roku 2004. "Je to deň, kedy sa narodil objaviteľ troch krvných skupín (Karl Landsteiner, pozn. TASR). V tento deň sa vzdáva vďaka všetkým dobrovoľným a bezplatným darcom krvi, ktorí darujú svoju krv, a tým zachraňujú životy tých druhých," povedala Grožajová.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...