lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


I. UHLIARIK: Schválená novela motivuje sestričky ostať na Slovensku Bratislava 1. februára (TASR) - Schválená novela zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 1. februára (TASR) - Schválená novela zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek zvyšuje stabilizáciu a motiváciu zdravotných sestričiek ostať pracovať na Slovensku. Poukázal na to šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), podľa ktorého napríklad v susednom Rakúsku dnes pravdepodobne pracuje až 20.000 slovenských sestier."Boli možno aj horúcejšie chvíle, horúcejšie diskusie, ale myslím si, že dôležitý je výsledok... Dohromady má ísť pre sestry asi 68 miliónov eur," povedal dnes minister zdravotníctva. Naplánované výdavky by mali byť pokryté kombináciou zvýšenej platby do štátneho rozpočtu, ako aj vnútornými úspornými opatreniami.Exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) sa však domnieva, že Uhliarik zavádza. Peniaze na zvýšenie platov sestier podľa neho dnes nie sú. "Čiže pokiaľ budeme vo vláde, tak určite sa tieto prostriedky budeme snažiť získať zrušením možnosti čerpať zisk z peňazí, ktoré majú ísť na zdravie pacientov, ale aj na platy zdravotníkov. A druhá nevyhnutná možnosť bude musieť byť zvýšenie platby štátu za svojich poistencov," konštatoval Raši. Schválenie právnej normy napriek tomu víta. Opačný výsledok by podľa neho mohol viesť k štrajkom sestier, ktorý by ohrozil zdravie pacientov.Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Levyová ocenila schválenú normu i spoluprácu s predstaviteľmi všetkých politických strán, zároveň však poukázala na to, že ešte nie všetky otázky sa podarilo vyriešiť. "Ostalo nám doriešiť prepojenie zdravotnosociálnej starostlivosti, dlhodobej starostlivosti, ale tvrdím, kde je chuť a vôľa, tak jednoducho nájdu sa aj riešenia," konštatovala. Od schválenej novely si Levyová zároveň sľubuje, že vzrastie nielen motivácia sestier, ale aj záujem o toto zamestnanie zo strany mladých ľudí.Právna úprava dnes bola schválená jednohlasne. V pléne Národnej rady SR ju podporilo všetkých 141 poslancov prítomných na hlasovaní. "Skutočne ukázali, že zdravie nie je ani pravicové, ani ľavicové, ale týka sa nás všetkých," reagoval Uhliarik.Schválená novela zvyšuje mzdy sestier a pôrodných asistentiek na úroveň od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe. Sestre a asistentke bude zároveň prináležať za výkon špecializovaných pracovných činností príplatok vo výške 66 eur mesačne a za výkon certifikovaných pracovných činností 33 eur mesačne. Slovenské zdravotné sestry priemerne vlani zarobili 764 eur. Schválená právna úprava sa dotkne podľa ministra zhruba 40.000 slovenských sestier a pôrodných asistentiek.Voči právnej úprave v minulosti namietal napríklad prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Upozorňoval, že existuje hrozba, že by lekár a sestra mohli mať rovnaký plat. Personálny náklad na ambulanciu by tak bol okolo 2800 eur mesačne, pričom väčšina lekárov dostáva od poisťovní okolo 3000 až 3500 eur a neostávalo by im tak skoro nič na prevádzku ambulancie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...