lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Horúčavy trápia aj zvieratá, veterinár napustil svojmu psovi detský bazén Bratislava 6. augusta (TASR) - Prechádzky, športovanie či beh popri bicykli sú v horúcom počasí ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 6. augusta (TASR) - Prechádzky, športovanie či beh popri bicykli sú v horúcom počasí pre psov životu nebezpečné. Upozornil na to veterinárny lekár Milan Kopčok. Naopak, treba im vytvoriť podmienky, aby sa počas horúcich dní mohli schladiť. "Ak je pri dome, tak otvoriť pivnicu, nech tam zalezie, alebo pustiť ostrekovať na trávu a keď potrebuje, pôjde sa ovlažiť," radí majiteľom psov Kopčok. Dobré podľa neho je postriekať chodník vodou či napustiť detský bazén, v ktorom by sa pes mohol schladiť, tak ako to urobil on. Pokiaľ žijú psy so svojimi majiteľmi v bytoch, je dobré pretrieť ich srsť mokrou handrou, pokračoval.Zmeny počas horúčav sa týkajú aj kŕmenia. Kopčok odporúčania posunúť jeho čas na skoro ráno a neskoro večer. Cestovanie klimatizovaným autom so psom ako problém nevníma. Ak klimatizácia v aute nie je, treba otvoriť okná, aby vznikol prievan. Pozor by však podľa neho mali dať majitelia starých psov alebo tých, ktorí majú problém so srdcom. "Určite sa nesmie zavrieť v aute, pretože tam vystúpia teploty na 70 stupňov a viac, to už psíka zabije. Otvorené okno nepomôže, pretože vzduch stojí," upozornil. Nápor počas horúcich dní zažíva Kopčok aj vo svoje ordinácii. Okrem kolabujúcich psov ide najmä o vyťahovanie suchých častí tráv z labiek, očí či uší. Výrazné mľaskanie a ťažké dýchanie je podľa veterinára príznakom, že pes má problém. "Strašne ťažko dýcha, zaľahne, nechce sa postaviť, kolabuje, prípadne mu opúchajú nohy," vymenoval. V takom prípade, treba namočiť handru do vlažnej vody a psa dobre poumývať, odporúča. Viac odolnejšie voči vysokým teplotám ako psy sú mačky, úkryt pred slnkom si podľa veterinára nájdu samy. Napriek tomu odporúča občas ich osviežiť mokrou handrou. Prekryť polovicu klietky mokrou handrou odpočúva Kopčok majiteľom vtákov. Mimo priameho slnečného žiarenia by počas horúčav mali byť aj králiky.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...