lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Dátumy splatnosti sa v zdravotníctve neberú vážne, myslí si šéf Hartmannu Bratislava 17. júna (TASR) - V slovenskom zdravotníctve to vraj vyzerá tak, ako keby faktúra ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. júna (TASR) - V slovenskom zdravotníctve to vraj vyzerá tak, ako keby faktúra s dátumom splatnosti bola len zdrapom papiera. "Ani v Poľku, Česku a Maďarsku sa nestretávame s takou nedisciplinovanosťou v oblasti práv veriteľov a v oblasti nedodržania splatnosti faktúr," uviedol ďalej riaditeľ pre strednú a východnú Európu skupiny Hartmann Ľubomír Páleník. Ako poznamenal, v ostatných európskych krajinách sa buď faktúry platia načas alebo veritelia platia penále."Takto to funguje v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Grécku, kde je ale absolútne bežné, že dodávatelia penalizujú neskoré platby," skonštatoval Páleník. Podotkol, že na Slovensku nie sú dodávatelia takí "trúfalí", aby vyrubovali penále.Za šokujúci označil spôsoby oddlžovania nemocníc, keďže prvé čo sa počas nich dialo, bolo rokovanie s dodávateľmi o skonte, aby vôbec dostali zaplatené za použitý tovar. "Mali by zaplatiť penále všetci odberatelia, ale diskusia nie je o penále, ale o skonte. To je až nemorálna situácia, aby sa takto narábalo s dodávateľmi," povedal.Šéf spoločnosti Hartmann, ktorá na Slovensku pôsobí už 20 rokov, si myslí, že úroveň lekárov aj sestier je vysoká, rovnako aj starostlivosť o pacienta, problém však vidí vo financovaní. Ako poznamenal, za tento rok má spoločnosť po lehote splatnosti pohľadávky za 4,9 milióna eur z toho po lehote splatnosti sú faktúry za 3,4 milióna eur. "Nevyzerá to nejako veľmi pozitívne, že by sa nemocniciam zlepšovala finančná situácia," doplnil.Páleník by bol rád, keby sa situáciu podarilo vyriešiť v tomto roku, pretože ju považuje za neúnosnú. Verí, že nedôjde k tomu, že by dodávatelia prestali zásobovať nemocnice, ako aj, že si ministerstvá zdravotníctva a financií uvedomia, že "takto to ďalej nejde".Zástupcovia Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK–MED minulý týždeň upozornili, že nemocnice dlhujú dodávateľom desiatky miliónov eur. Ak sa situácia nebude riešiť, asociácia varovala, že pristúpi k odpredaju pohľadávok tretej strane. Súčasný stav považuje asociácia za dlhodobo neudržateľný a upozorňuje, že môže vyústiť do kolapsu celého zdravotníckeho systému. Rezort zdravotníctva tvrdí, že situáciu sa usiluje postupne riešiť opatreniami, ktoré prinesú výsledky priebežne. Obchodovanie s pohľadávkami v zdravotníctve ministerstvo kategoricky odmieta.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: