lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BRATISLAVA: Zdravotné sestry a pôrodné asistentky prišli protestovať pred NR SR Bratislava 17. mája (TASR) - Zdravotné sestry a pôrodné asistentky oblečené v čiernych tričkách prišli ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. mája (TASR) - Zdravotné sestry a pôrodné asistentky oblečené v čiernych tričkách prišli dnes pred budovu parlamentu v Bratislave, aby poukázali na to, v akých podmienkach a za akú mzdu pracujú.Pretrvávajúce problémy ich prinútili spustiť petičnú akciu s názvom Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?, ktorú počas uplynulých dvoch mesiacov podporilo viac ako 240.000 občanov.Petičný výbor odovzdával dnes petičné hárky predsedovi Národnej rady (NR) SR Richardovi Sulíkovi (SaS), z prístupu ktorého bola prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSPA) Mária Lévyová sklamaná. Ten na začiatku stretnutia prítomným členom výboru povedal, že ich autobus zablokoval prístup do NR SR. "Nie je možné takto ľahostajne postupovať k požiadavkám občanov SR, ten prejav bol arogantný," poznamenala pred novinármi Lévyová.Bagatelizovať situáciu určite nemienia členovia zdravotníckeho výboru, potvrdil jeho predseda Viliam Novotný (SDKÚ-DS) na stretnutí s predstaviteľmi petičného výboru. Poslanci rozumejú ich požiadavkám a budú sa snažiť, aby petícia neskončila tým, že ju parlament vezme na vedomie. Petícia je zameraná na sedem oblastí, v ktorých zdravotníci požadujú zlepšenie. Žiadajú stanovenie minimálnej hodinovej mzdy sestry a pôrodnej asistentky, skorší odchod do dôchodku, ktorý má byť zagarantovaný po dovŕšení 58. roku veku bez ohľadu na neskoršie zmeny v legislatíve. Ďalej požadujú kontrolu dodržiavania personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach, úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb, podporu mimo nemocničnej starostlivosti, podporu sústavného vzdelávania sestier a pôrodných asistentiek a tiež vytvorenie samostatného odboru ošetrovateľstva.Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) potvrdil, že rezort sa zaoberá týmito požiadavkami. "Robíme všetko preto, aby sa situácia sestier zlepšila," vyhlásil. Ako dodal, časť z ich nárokov bola už splnená, ďalšia vyžaduje diskusiu aj s inými rezortmi. Prezidentka SKSPA chce do konca septembra vidieť jasné postupy a vedieť konkrétne legislatívne riešenia ich situácie. "Aby sme sa mohli od 1. októbra rozhodnúť," dodala s tým, že verejnosť budú informovať o ďalšom postupe v prípade, že ich požiadavky nebudú splnené.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...