lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BOJNICE: V meste sa skončili v poradí deviate Dni mladých lekárnikov Bojnice 20. júna (TASR) - Záverečnými prednáškami sa cez víkend v Kultúrnom centre Bojnice skončili 9. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bojnice 20. júna (TASR) - Záverečnými prednáškami sa cez víkend v Kultúrnom centre Bojnice skončili 9. Dni mladých lekárnikov. Hlavnou témou akcie, ktorej sa zúčastnilo viac ako 180 mladých lekárnikov z celého Slovenska, bola odbornosť ako konkurenčná výhoda lekárnika.Úvodnú prednášku na tému Generická vs. genetická výmena v lekárenstve mal prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Tibor Czuľba. Okrem neho pred mladých lekárnikov s odbornými informáciami vystúpili napríklad prezident Českej lekárnickej komory Stanislav Havlíček, viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ, Jana Klimasová zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a ďalší odborníci. V diskusii zaznelo aj veľa myšlienok na tému posledných legislatívnych aktivít vlády týkajúcich sa lekárenstva, najmä očakávaných dopadov predloženého návrhu zákona o liekoch tak na bezpečnosť pacienta, ako aj ďalšiu budúcnosť lekárenstva na Slovensku."Odbornosť dnes nepredstavuje konkurenčnú výhodu, lekárnik konajúci odborne ide často proti vlastným ekonomickým záujmom a skúsenosti posledných rokov hovoria, že úspech na trhu lekárenstva získavajú tí, ktorí priamo potláčajú odbornosť a etiku v povolaní – vydávajú viazané lieky bez lekárskeho predpisu, porušujú cenovú úhradu, či odmietajú vykonávať menej ziskové činnosti," polemizoval vo svojej prednáške s témou podujatia viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ.Czuľba na margo hlavnej témy podujatia uviedol, že ak vstúpia do platnosti niektoré ustanovenia zákona o liekoch, zásadným spôsobom sa zmenia pomery v lekárenstve, ktoré negatívne ovplyvnia prácu a odborný profil lekárnikov. "Povedú aj k tomu, že mladí lekárnici budú študovať a pracovať na Slovensku bez perspektívy samostatného výkonu svojho povolania. Kľúčovou témou v lekárni sa stane marketingová stimulácia dopytu a hlavným ukazovateľom kvality lekárne bude jej zisk," podotkol. Dni mladých lekárnikov zorganizovala Slovenská lekárnická komora, regionálna lekárnická komora Trenčín v spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Komenského Bratislava (FaF UK) a spoločnosťou Unipharma – 1. Slovenská lekárnická akciová spoločnosť. Toto odborné vzdelávacie podujatie je zaradené do systému sústavného vzdelávania Slovenskej lekárnickej komory.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...