lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Výskyt chrípky je vyšší o 142 percent Banská Bystrica 10. augusta (TASR) - O 142 percent vyšší výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 10. augusta (TASR) - O 142 percent vyšší výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) a približne rovnaký výskyt chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) zaznamenali epidemiológovia v Banskobystrickom kraji v 32. kalendárnom týždni. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Podľa analýzy hlásení 46 percent lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že na ARO je tam v súčasnosti chorých 1285 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 448 ľudí na 100.000 osôb. Výskyt ARO v medziročnom porovnaní je však vyšší viac ako o 15 percent. Chorobnosť na chrípku predstavuje 24 na 100.000 obyvateľov. Je to však o 48 percent menej než v rovnakom období vlani.V 32. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš (212), nasledujú Žiar nad Hronom (200), Lučenec (139) a Žarnovica (134). Len o niečo nižší je počet chorých v okresoch Banská Bystrica, Revúca a Poltár. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v Banskobystrickom okrese, nasledujú Lučenec a Žiar nad Hronom.ARO aj CHPO najviac postihli najmenšie deti od nula do päť rokov, medzi ktorými predstavuje chorobnosť na ARO 1624 a na chrípku 128 osôb na 100.000 detí tejto vekovej skupiny z počtu, ktorý hlásili pediatri. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v skupine prázdninujúcich žiakov základných a stredných škôl. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň občania v produktívnom veku, ako aj seniori.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...