lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Výskyt chrípky aj akútnych respiračných ochorení klesol Banská Bystrica 12. októbra (TASR) - Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských aj praktických lekárov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 12. októbra (TASR) - Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských aj praktických lekárov v Banskobystrickom kraji ukázala výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), v 41. kalendárnom týždni je trend čiastočne opačný. "Výskyt ARO je nižší o 7,8 percenta a výskyt CHPO sa v medzitýždňovom porovnaní znížil o viac ako tretinu. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v rozmedzí od 7,5 do 35 percent," uviedla TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.V porovnaní so 40. kalendárnym týždňom (2,2 percenta) sa však o jedno percento zvýšil počet komplikácií z ARO. Najviac komplikácií sa vyskytlo vo vekovej skupine detí základných škôl (3,9 percenta), rovnaký výskyt komplikácií - 3,6 percenta, je medzi najmenšími deťmi od nula do päť rokov a medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Najmenší výskyt evidujú hlásiaci lekári prvého kontaktu medzi 15 až 19-ročnými adolescentmi."Za kolísavým vývojom chorobnosti na ARO ako aj CHPO je viacero faktorov, od počtu hlásiacich lekárov až po počasie. Podstatné však je, že za týmto aktuálnym výskytom sú ešte stále také typy vírusov, ktoré nespôsobujú ťažký priebeh ochorení. Svedčí o tom aj počet komplikácií. Je však isté, že obdobie chrípky je už za dverami," konštatovala Jana Kerlik z odboru epidemiológie.V 41. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 49 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 5205 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1547 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 400 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 119 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 845 prípadov, nasledujú Rimavská Sobota (678), Revúca (558) a Žarnovica (554). Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Banská Bystrica, Žiar nad Hronom a Poltár. Na CHPO je najvyšší počet chorých v okrese Lučenec, Žarnovica, Banská Bystrica a Poltár. Z hľadiska veku ochorenia ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva (20 až 59 rokov), skupinu detí základných a stredných škôl, ako aj najmenšie deti. Naopak, najnižšia chorobnosť na tieto typy ochorení je medzi seniormi.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...