lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Podľa RÚVZ v ovzduší „vládne“ peľ ambrózie Banská Bystrica 28. augusta (TASR) - V uplynulom týždni sa na väčšine územia Slovenska veľmi ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) - V uplynulom týždni sa na väčšine územia Slovenska veľmi výrazne zvýšili denné koncentrácie peľu ambrózie, ktorá v oblasti Banskej Bystrice dosiahla v závere uplynulého týždňa veľmi vysoké koncentrácie. Dosť peľu tejto vysoko alergizujúcej rastliny bolo aj v Trnave a Bratislave, TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Dodala, že oproti predchádzajúcemu týždňu mierne klesli aspoň hladiny peľu paliny, väčšinou sa jeho koncentrácie udržiavajú v alergologicky významných koncentráciách vo vzduchu nad celým územím Slovenska. Merania monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS), ktorej koordinátorom v SR je Oddelenie biológie životného prostredia (OBŽP) RÚVZ v Banskej Bystrici, ukázali, že na toto ročné obdobie sú ešte pomerne vysoké denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín. Ich najvyššie koncentrácie za uplynulý týždeň zaznamenali v Bratislave, Bystrici, Trnave a Žiline."Až do jesene sa k tomu udrží na väčšine územia SR v nižších koncentráciách peľ tráv. Avšak vo veľmi vysokých koncentráciách sa naďalej udržiavajú denné koncentrácie spór húb (plesní). Okrem rodu Cladospórium sú to najmä spóry rodu Alternária," uviedla Janka Lafférsová, vedúca OBŽP. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých rastlín, ako aj chmeľu, skorocelu a štiavu.Prognóza na tieto a najbližšie dni podľa slov hovorkyne opäť nepoteší alergikov. Na celom území sa totiž očakávajú vysoké hladiny peľu ambrózie a mierne klesajúce denné koncentrácie peľu paliny v ovzduší, navyše sa tiež na celom území bude vo vysokých koncentráciách vyskytovať slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín. Pre alergikov je tiež nebezpečná hojne kvitnúca zlatobyľ z čeľade astrovitých, a to najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami. Naďalej sa budú udržiavať aj veľmi vysoké koncentrácie spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium a Alternária.Tolnayová upozornila, že v Európe rapídne narastá alergia na ambróziu. Táto burina sa rýchlo rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Alergikom spôsobujú problémy hlavne dva druhy – ambrózia malá a ambrózia obrovská. Veľmi agresívny je aj peľ paliny a skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami. Pozitívny kožný test má približne 80 percent polinotikov, pričom kauzálnym alergénom môže byť až pre tretinu pacientov. Tí, ktorí sú precitlivení na peľ astrovitých rastlín by si mali dávať pozor na rumanček. Všetky astrovité byliny (palina, ambrózia, rumanček či slnečnica) často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny, ovocia a korenín.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...