lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Podľa RÚVZ počasie praje polinotikom, v ovzduší je menej peľu Banská Bystrica 6. júna (TASR) - Počas 22. týždňa sa peľová situácia oproti predchádzajúcemu príliš ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 6. júna (TASR) - Počas 22. týždňa sa peľová situácia oproti predchádzajúcemu príliš nezmenila, na väčšine územia SR dominoval peľ tráv a slabo alergizujúci peľ ihličnanov z čeľade borovicovité, ktorého denné koncentrácie v ovzduší výrazne poklesli. Ako pre TASR ďalej uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, celkovo došlo najmä vplyvom zrážkovej činnosti k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území."Najvyššie koncentrácie sme zaznamenali u peľu tráv z čeľade lipnicovitých, no nie v takom množstve, aby výrazne sťažili zdravie alergikov. Najviac peľu tráv v ovzduší zachytili monitorovacie stanice najmä na strednom Slovensku a v Bratislave. Ostatné udávali len nižšie až stredné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovité," informovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v SR.Pokračovala, že v ovzduší sa ešte sporadicky vyskytoval peľ jaseňa, buka a duba, ktorých peľová sezóna sa už definitívne skončila. Peľ ihličnanov klesol už aj v Banskej Bystrici a Žiline. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ pŕhľavovitých rastlín, platanu, agátu, bazy, lipy, ružovitých, skorocelu, štiavu i rastlín z čeľade mrkvovitých a mrlíkovitých. Zvýšili sa denné koncentrácie spór plesní v ovzduší, hlavne z rodov Cladospórium, Alternária, Epicoccum a Stemphylium.Ani tieto či nasledujúce dni nebudú pre polinotikov podľa slov hovorkyne dramatické. Peľová sezóna veľkej väčšiny drevín sa už skončila, v ovzduší možno ešte očakávať výskyt najmä peľu bazy, pajaseňa, lipy, prípadne niektorých okrasných druhov z čeľade olivovitých a ružovitých. Trávy z čeľade lipnicovité však aj napriek nižšiemu výskytu pre dážď a chlad ostávajú najvýznamnejším alergénom pre najbližšie mesiace. K peľu slabo alergizujúcich pŕhľavovitých rastlín pribudol peľ štiavu, mrlíkovitých a mrkvovitých. Počas ochladenia a daždivých dní opäť dôjde k výraznému poklesu peľu v ovzduší.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...