lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Počet chorých sa podľa predpokladov epidemiológov zvýšil Banská Bystrica 6. septembra (TASR) - Predpoklady epidemiológov týkajúce sa očakávaného nárastu chorobnosti na akútne ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 6. septembra (TASR) - Predpoklady epidemiológov týkajúce sa očakávaného nárastu chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) sa v 36. kalendárnom týždni podľa hlásení 52 percent pediatrov a 39 percent lekárov pre dospelých v Banskobystrickom kraji naplnili. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní vzrástol o 24 percent a CHPO takmer o 17 percent. "V záujme čo najnižšej chorobnosti na začiatku školského roka nastáva teda dôležité obdobie na uskutočňovanie všetkých dostupných preventívnych opatrení. Zabránia vo veľkej miere prenosu pôvodcov najmä respiračných ochorení, vrátane CHPO, v kolektívnych zariadeniach, ale aj intenzívnejšie posilňujú celkovú odolnosť organizmu," zdôraznila vedúca odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ Katarína Slotová. Ako dodala, medzi najdôležitejšie patrí prijímanie a dochádzka len zdravých detí a zdravého personálu v detských a školských kolektívnych zariadeniach.Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého kraja, analýzou hlásení lekárov prvého kontaktu zistili, že v 36. týždni ochorelo 1652 ľudí na ARO, čo predstavuje chorobnosť takmer 572 na 100.000 osôb. Z toho bolo chrípke podobných 73 ochorení, čo predstavuje chorobnosť vyše 25 na 100.000 osôb. V medziročnom porovnaní je výskyt ARO vyšší o 8,4 percenta, CHPO nižší takmer o 28 percent.Najviac chorých na rôzne ARO je v okresoch Brezno (212), Lučenec (207), ako aj Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Na chrípku ochorelo v tomto týždni najviac ľudí v okresoch Poltár, Žarnovica, Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Z hľadiska veku postihujú ARO aj CHPO v absolútnych číslach hlavne seniorov, občanov v produktívnom veku a deti základných škôl. Tieto ochorenia však neobchádzajú ani stredoškolákov a najmenšie deti.Percento komplikácií z ARO sa v medzitýždňovom porovnaní zvýšilo z jedného na 2,4. Najviac komplikácií (3,4 %) je medzi najmenšími deťmi, zhodné percento skomplikovaných prípadov (2,5 %) je medzi seniormi, ekonomicky činným obyvateľstvom a žiakmi základných škôl.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: