lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Počet chorých na chrípku je vyšší o 564 percent Banská Bystrica 11. januára (TASR) - Kým v ostatných týždňoch, s výnimkou 1. kalendárneho týždňa 2013, zaznamenávali ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 11. januára (TASR) - Kým v ostatných týždňoch, s výnimkou 1. kalendárneho týždňa 2013, zaznamenávali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica mierne výkyvy akútnych respiračných ochorení (ARO) i chrípky (CHPO), 2. týždeň nového roku musia podľa hovorkyne RÚVZ Márie Tolnayovej konštatovať, že tieto ochorenia, hlavne chrípka, "udreli v plnej sile." Vyplýva to z analýzy hlásení 51 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja.V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO takmer o 115 percent, no počet chorých na CHPO je vyšší až o 564 percent. Pri porovnaní s výskytom týchto ochorení s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO vyšší o 36 percent a výskyt chrípky takmer o 53 percent. Epidemiológovia nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1.RÚVZ v rámci kraja aktuálne eviduje v 2. týždni v absolútnych číslach 5694 prípadov ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1628 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja. Ďalej 785 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť u chrípky je 225 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásia okresy Žarnovica, Banská Bystrica a Veľký Krtíš. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okresoch Žarnovica, Banská Bystrica a Veľký Krtíš."Zvýšenie počtu chorých na ARO aj CHPO sme očakávali a je v januári takmer bežné. Ľudia sa po sviatkoch vracajú do práce a deti do škôl, navyše je vlhko bez výraznejších mrazov, čo vytvára vhodnejšie podmienky na šírenie vírusov. Čo sa týka počtu hlásiacich lekárov, mal by sa zvýšiť," uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová. Ako dodala, ich hlásenia však skresľujú len údaje o absolútnom počte chorých, no chorobnosť na základe štatistických údajov vypočítavajú aj s proporciou nehlásiacich lekárov. Preto je porovnateľná v rámci celej SR.V porovnaní s uplynulým týždňom mierne stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení na 3,5 percenta z celkového počtu chorých. Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov. Takmer zhodný počet chorých je vo všetkých kategóriách detí, ako aj u seniorov. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...