lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Lekári poslali dnes premiérke otvorený list Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Lekári, ktorí sa do kampane zapojili a podporujú ju, sú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Lekári, ktorí sa do kampane zapojili a podporujú ju, sú odhodlaní v nej pokračovať. A žiadne vyhrážky, ani z tých najvyšších miest, ich v tom nezastavia. Na dnešnom brífingu pred banskobystrickou Rooseveltovou nemocnicou to uviedol predseda lekárskych odborov v Banskej Bystrici Jozef Baláž.Ako pokračoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár, dnes poslali premiérke SR otvorený list, v ktorom v prvom rade popisujú situáciu, aká na Slovensku je, čo sa v zdravotníctve deje, a čo je rovnako dôležité - prosia ju o stretnutie, "aby sme situáciu nejakým spôsobom začali riešiť".Baláž pokračoval: "Napriek opätovným snahám ministra zmiasť lekárov tvrdeniami, že mnohí výpovede stiahli, my vieme, že lekári výpovede nesťahujú a nestiahnu. Naopak, ku koncu októbra podávame nové výpovede našich kolegov z rôznych regiónov Slovenska." Uviedol, že ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyvíja nátlak na lekárov cez riaditeľstvá nemocníc, aby výpovede, ktoré podali, zo stolov riaditeľov stiahli. Ako ukážky dialógu ministerstva s lekármi ďalej uviedol pár príkladov, ako nátlakové rozhovory medzi štyrmi očami, očierňovanie lekárov v Prešove, vyhlásenia o plánovanom odvolávaní primárov v Banskej Bystrici, zákaz opustenia nemocnice po nočnej službe v Bratislave.Pavel Oravec, podpredseda LOZ, informoval o požiadavkách lekárov, pokiaľ ide o platové náležitosti. Uviedol, že na stretnutiach s ministrom opakovane deklarovali a trvajú na základnom plate lekára na úrovni 1,5 až trojnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo činí 1150 – 2300 eur. Oravec priblížil, že nástupný plat lekára je v súčasnosti 600 eur v hrubom, plat lekára po 30 rokoch praxe v nemocničnom zariadení s plnou kvalifikáciou je na úrovni 1200 eur v hrubom, ako podotkol, ide o platy bez služieb. Pokračoval, že chcú, aby sa dodržiaval Zákonník práce, "to znamená, aby sme po službách chodili domov a aby náš základný plat bol taký, ako som práve spomenul".

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...