lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BÁNOVCE N/BEBRAVOU: V nemocnici zachránili dvojicu otrávenú muchotrávkou Bánovce nad Bebravou 6. septembra (TASR) – Na jednotke intenzívnej starostlivosti v Nemocnici Bánovce – 3. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bánovce nad Bebravou 6. septembra (TASR) – Na jednotke intenzívnej starostlivosti v Nemocnici Bánovce – 3. súkromnej nemocnici, zachránili život dvom mladým ľuďom, ktorí sa otrávili muchotrávkou zelenou. TASR o tom informoval námestník riaditeľa pre lekársko-preventívnu starostlivosť Alexander Klabník.„Hodnota jedu u muža bola tak výrazne zvýšená, že by sa mohla zapísať do Guinessovej knihy rekordov a bola najvyššia hodnota doteraz nameraná na Slovensku. Iba vďaka intenzívnej a finančne náročnej liečbe sa nám podarilo zachrániť im život bez akýchkoľvek následkov. Súčasne sa zabránilo závažnému poškodeniu pečene a obličiek, bez nutnosti transplantácie či hemodialýzy,“ uviedol Klabník s tým, že na detskom oddelení hospitalizovali iba 1,5-ročné dieťa pre podozrenie na otravu.Na Slovensku priemerne za rok zomrie jedno dieťa a dvaja dospelí na otravu muchotrávkou zelenou. Úmrtnosť na otravu u dospelých je 30-40 %, u detí podstatne vyššia (až 80 %). Zásadou je, že deti do 10 rokov, tehotné ženy a dojčiace matky nemajú jesť žiadne huby. Zákernosť otravy muchotrávkou zelenou spočíva v tom, že prvé príznaky (zvracanie a hnačky) sa objavia po šiestich až 24 hodinách od konzumácie. Pri každom podozrení na otravu treba prísť k lekárovi čím skôr, pretože tým je šanca na záchranu života väčšia.„Profesor Svetozár Dluholucký sa už viac ako 25 rokov úspešne venuje problematike protokolárnej liečby otráv muchotrávkou zelenou. V októbri 2012 sa tešíme na jeho prednášku na našom seminári venovanom pediatrii, ktorý je organizovaný v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou v Banskej Bystrici,“ dodal Klabník.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...