lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. BYSTRICA: Výskyt chrípky je približne na rovnakej úrovni ako uplynulý týždeň Banská Bystrica 19. októbra (TASR) – Opätovný, hoci mierny vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) – Opätovný, hoci mierny vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a približne rovnaký výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) zaznamenali v 42. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Podľa analýzy hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 3 percentá a výskyt CHPO ostal približne na rovnakej úrovni. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však chorobnosť na ARO nižšia o 5,7 percent a na CHPO až takmer o 58 percent.RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Naďalej sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. Mierne – na 3,3 percenta, stúpol počet komplikácií. Najviac skomplikovaných prípadov je tentoraz vo vekovej skupine seniorov - až takmer 14 percent. So značným odstupom (3,7 percenta) nasledujú ekonomicky činní občania, na úrovni jedného až dvoch percent evidujú lekári skomplikované prípady u detí, od najmenších až po adolescentov.Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota (831), nasleduje Lučenec (748), takmer rovnaký počet chorých od 531 po 563 je v okresoch Banská Bystrica, Žarnovica a Revúca. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Poltár, Revúca a Žarnovica. Chorí sú predovšetkým ekonomicky činní obyvatelia (od 20 do 59 rokov) ako aj žiaci základných škôl a deti od nula do piatich rokov. Podstatne nižšiu chorobnosť evidujú epidemiológovia medzi seniormi.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...