lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Rizikom pre alergikov je peľ lipnicovitých tráv, paliny a ambrózie Banská Bystrica 25. júla (TASR) - Druhové zloženie peľového spektra sa výraznejšie rozšíri o peľ paliny ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 25. júla (TASR) - Druhové zloženie peľového spektra sa výraznejšie rozšíri o peľ paliny a ambrózie na celom území Slovenska. Ich peľ spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých prináša v tomto období pre polinotikov najväčšie riziko. "Keď k tomu prirátame aj predpoveď odborníkov, že denné koncentrácie spór plesní sa budú udržiavať vo veľmi vysokých hladinách, neprináša aktuálne peľové spravodajstvo pre alergikov žiadne dobré správy," konštatovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Ako dodala, potešujúcim faktom je, že lipnicovité trávy síce ostávajú najvýznamnejším alergénom, ale ich denné koncentrácie budú naďalej klesať. Hladiny peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy sa však výraznejšie nezmenia. V uplynulých dňoch druhé kvitnutie tráv z čeľade lipnicovitých aj slabo alergizujúcej pŕhľavy najmä na strednom a severnom Slovensku ešte prinieslo vyššie denné koncentrácie ich peľu v ovzduší. Ich najvyššie denné koncentrácie zaznamenali monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave. Na ostatnom území peľ tráv v ovzduší dosahoval už len stredné až nízke koncentrácie.Okrem peľu tráv a pŕhľavy sa podľa Janky Lafférsovej, vedúcej oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktoré je koordinátorom peľovej informačnej služby v SR, vyskytoval v ovzduší aj peľ ružovitých rastlín, skorocelu, štiavu, rastlín z čeľade mrkvovitých, mrlíkovitých a astrovitých. Denné koncentrácie spór plesní v ovzduší opäť dosiahli najvyššie hodnoty v Bratislave, Banskej Bystrici a Žiline. Okrem rodu Cladospórium boli početne zastúpené aj koncentrácie spór rodu Alternária, Epicoccum i Stemphyllium.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...