lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. BYSTRICA: RÚVZ ponúka pri príležitosti dňa vody poradenstvo aj jej vyšetrenie Banská Bystrica 19. marca (TASR) - K osvetovým akciám Svetového dňa vody (22. marec) sa ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 19. marca (TASR) - K osvetovým akciám Svetového dňa vody (22. marec) sa každoročne pripája aj banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ponúka svoje konzultačné služby, občania majú možnosť 21. a 22. marca využiť poradenstvo zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí, uviedla pre TASR hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu v týchto dňoch využiť v odôvodnených prípadoch aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. Podľa vedúcej odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Kvetoslavy Koppovej vzorku vody v objeme pol litra je potrebné odobrať v deň vyšetrovania (21. marca) do čistej vypláchnutej sklenenej alebo plastovej fľaše a v ten istý deň aj priniesť v čase od 8.00 do 14.00 h na RÚVZ Banská Bystrica, Cesta k nemocnici 1.Tolnayová pripomenula, že Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet každoročne pripomína 22. marca. Prvýkrát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v brazílskom Rio de Janeiro, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou. Valné zhromaždenie OSN vo svojej rezolúcii rozhodlo o vyhlásení roku 2013 za Medzinárodný rok vodnej spolupráce. Prístup k čistej vode, ktorý je základom pre uspokojovanie ľudských potrieb, sa totiž z roka na rok zhoršuje. V roku 2030 bude 47 percent svetovej populácie žiť v oblastiach s nedostatkom vody. Napriek tomu, že voda pokrýva približne 70 percent povrchu našej planéty, asi miliarda ľudí, najmä v rozvojových krajinách, nemá k zdravotne bezpečnej pitnej vode vôbec prístup. Podľa odborníkov v tejto oblasti nie sú dobré ani vyhliadky do budúcnosti.OSN preto v Medzinárodnom roku vodnej spolupráce zdôrazňuje mimoriadny význam medzištátnej spolupráce pri mierovom, bezpečnom a trvalo udržateľnom obhospodarovaní vodných zdrojov. OSN vyzvalo členské krajiny, aby 22. marec venovali konkrétnym aktivitám o nenahraditeľnom význame vody, napríklad organizovaním okrúhlych stolov, seminárov, výstav zameraných na ochranu vody, dodala Tolnayová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...