lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. BYSTRICA: Peľ jelše a liesky v ovzduší dosahuje napriek chladu vysoké hladiny Banská Bystrica 13. marca (TASR) - Napriek tomu, že na horách i vo vyššie položených obciach na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 13. marca (TASR) - Napriek tomu, že na horách i vo vyššie položených obciach na strednom a severnom Slovensku je ešte veľa snehu, výrazné oteplenie počas 10. kalendárneho týždňa zasahujúce aj do týchto dní prinieslo predpokladaný nárast peľových alergénov v ovzduší na celom území Slovenska. "Spočiatku pomaly sa rozbiehajúca peľová sezóna jelše a liesky prudko naštartovala nielen v Bratislave, ale aj v Nitre či Košiciach," konštatovala pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.V závere uplynulého týždňa už dosahovali koncentrácie peľu v ovzduší veľmi vysoké hladiny aj v Banskej Bystrici. Najvyššie koncentrácie peľu jelše zaznamenala v sobotu Bratislava – 751 peľových zŕn na kubický meter vzduchu, v piatok Nitra (115) a v nedeľu Banská Bystrica (128). Najvyššie koncentrácie peľu ďalšej dreviny liesky namerali monitorovacie stanice v Bratislave a Banskej Bystrici."Navyše, v ovzduší sa už vyskytuje peľ cyprusovitých–tisovitých drevín a peľ brestu, ktorý v Bratislave dosiahol vo štvrtok koncentráciu až 477 peľových zŕn na kubický meter vzduchu. Zachytili sme aj prvé peľové zrná javora a topoľa. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium väčšinou v nižších až stredných koncentráciách," pokračovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.Podľa prognóz odborníkov bude v týchto a nasledujúcich dňoch pokračovať peľová sezóna jelše a liesky a na celom území Slovenska okrem chladnejších mrazivých či daždivých dní treba počítať s vysokými koncentráciami peľu v ovzduší. Postupne sa budú zvyšovať hladiny peľu drevín zo skupiny cyprusovité-tisovité i brestu, topoľov a vŕb.Denné koncentrácie peľu dosť kolíšu v súvislosti s výkyvmi počasia a poklesom nočných teplôt. S jarnými alergénmi (jelša, lieska a breza) nastupujú problémy hlavne u ľudí citlivých na peľ drevín - nádchy, svrbenie očí a u ťažších prípadov aj problémy s dýchaním. Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí viac ako tretina populácie. Hranica sa v ostatných rokoch posúva do nižších vekových kategórií.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...