lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Maketa hrubého čreva upozorňuje na prevenciu rakoviny Banská Bystrica 1. apríla (TASR) - Nafukovacia maketa hrubého čreva začína dnes v Banskej Bystrici svoju ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 1. apríla (TASR) - Nafukovacia maketa hrubého čreva začína dnes v Banskej Bystrici svoju cestu po strednom a severnom Slovensku v rámci osvetového podujatia zameraného na prevenciu rakoviny hrubého čreva Črevotour.Maketou čreva sa dá prejsť ako tunelom, "aby ste vo vnútri mohli vidieť rôzne črevné diagnózy, ktoré vedú častokrát k rakovine hrubého čreva," povedala Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskeho občianskeho združenia Europacolon Slovensko.Ako Španková ďalej priblížila, pokiaľ ide o najrizikovejšiu skupinu, 95 percent pacientov má viac ako 50 rokov, pričom na Slovensku sa táto choroba týka mužov aj žien. "Veľmi vážne je to, že pribúdajú mladé generácie." Rakovina hrubého čreva dostala Slovensko na popredné priečky v úmrtí v rámci Európy. "Sme druhí v Európe po Českej republike, záleží od toho, ako tie štatistiky boli spracované," doplnila Španková. To je podľa nej dôvod, aby sa o tomto probléme hovorilo viac, a to z viacerých príčin - ľudia sa napríklad nevenujú prevencii. Rakovina hrubého čreva sa vyvíja skryto, bez príznakov a človek nemusí roky pociťovať bolesť. V rámci kampane teda chcú ľuďom povedať, ako predísť alebo odhaliť napríklad malý polyp, ktorý môže v čreve rásť aj niekoľko rokov a vyvinúť sa do rakoviny. Po Bystrici navštívia aj Zvolen, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Martin.Prvé dve zastávky makety sa uskutočňujú pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, ktorý stál pri jej štarte ako poslanec Európskeho parlamentu. Podľa jeho slov je práve takáto cesta, a teda prevencia, najlepšia. "Aby sme o týchto problémoch hovorili, aby sme o nich vedeli a aby sme ich dokázali včas odhaliť a potom sa dajú aj vyliečiť." Týmto spôsobom už podľa neho ľudia, ktorí robia na Slovensku túto propagáciu, zachránili u nás už stovky životov.Veľké nafukovacie črevo precestovalo už takmer celé Slovensko. V minulom roku ho spoznali v mestách na južnom Slovensku. Vyškolení zdravotníci a odborné sestry pre výživu znovu poradia ľuďom, ako sa brániť proti jednej z najrozšírenejších foriem rakoviny u nás, ako sa správne stravovať, čo urobiť pre seba a svojich blízkych.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...