lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Geriatria sa zruší, o presune psychiatrie ešte nie je rozhodnuté Banská Bystrica 29. júna (TASR) – Pripravované zmeny vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 29. júna (TASR) – Pripravované zmeny vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica v súvislosti s optimalizáciu lôžok budú mať len minimálne dopady na zdravotnícky personál a nedotknú sa kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Takéto ubezpečenie získal na dnešnom stretnutí s vedením nemocnice banskobystrický primátor Peter Gogola.Gogola bol na návšteve nemocnice potom, ako ho o to požiadali banskobystrickí poslanci. V nemocnici sa totiž po návrhu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) už v dohľadnom čase zruší všetkých 45 lôžok na geriatrickom oddelení, pričom tá bude fungovať len v 20-kilometrov vzdialenom Zvolene.Ako vyplynulo z jeho slov, rozhodnutie o zrušení geriatrie je už zrejme nemenné. Pacienti vo veku s akútnymi stavmi budú liečení na internom oddelení banskobystrickej nemocnice, diagnózy vyžadujúce dlhšiu hospitalizáciu sa budú riešiť vo Zvolene.Návrh VšZP predpokladá aj redukciu lôžok na psychiatrickom oddelení z pôvodného počtu 58 na 30 lôžok, na očnej klinike z 56 lôžok na 30 a reprofilizáciu 20 lôžok ako lôžok dlhodobo chorých, ktoré budú súčasťou internej kliniky.Podľa námestníka riaditeľa nemocnice pre LSP Juraja Šváča všetky navrhované zmeny sa uskutočňujú na základe vopred pripravenej analýzy a potreby reštrukturalizácie. "Zmeny, ktoré sa udejú pacient nepocíti," uviedol pre TASR. To, či bude mať nemocnica o desať percent menej lôžok podľa neho nie je taký problém ako to, že by stratili niektorý typ starostlivosti.Dotkol sa aj otázky sťahovania oddelenia psychiatrie z mesta do Rooseveltovej nemocnice. "O tomto sťahovaní zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté. Je to len jedna z možností," uviedol. "Ak táto možnosť nebude priechodná, či už z pohľadu ekonomického, alebo preto, že nové priestory nebudú vhodné pre liečbu psychiatrických pacientov, tak sa sťahovať nebude," dodal.Gogola sa s vedením nemocnice zhováral aj o riešení dopravy v blízkosti tohto v kraji najväčšieho zdravotníckeho zariadenia, na ktoré ho upozorňujú aj samotní občania.Pri nemocnici sa totiž už dlhší čas vôbec nedá parkovať. Mesto ale nemá v blízkosti pozemky, kde by sa vybudovalo nové parkovisko. "Riaditeľ nemocnice mi ale predstavil riešenie, ktoré spočíva vo výstavbe nového parkoviska pre asi 300 vodidiel v areáli nemocnice," uviedol.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...