lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Do protestu lekárov V4 sa zapojilo pred FNsP do 30 lekárov a sestier Banská Bystrica 20. novembra (TASR) – Do 30 lekárov a sestier sa dnes päť minút ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 20. novembra (TASR) – Do 30 lekárov a sestier sa dnes päť minút po dvanástej symbolicky zhromaždilo pred banskobystrickou Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta a zapojilo sa tak do spoločnej protestnej akcie lekárov z krajín V4, ktorá sa na Slovensku konala vo viacerých nemocniciach. "Bolo to ako keby jednotné poukázanie zo všetkých nemocníc na Slovensku, že cítime, že niečo, čo sa malo zmeniť, sa nezmenilo a zostáva to v našom zdravotníctve stále choré," uviedol médiám po zhromaždení Jozef Baláž, predseda lekárskych odborov vo FNsP. Heslom podujatia bolo "Chorý zdravotný systém ohrozuje každého".Baláž dodal, že v minuloročnom proteste bojovali lekári za viacero vecí, no žiadna z nich sa nevyriešila tak, aby mohli povedať, že sú spokojní. Konkrétne v banskobystrickej nemocnici by podľa jeho slov chceli lepšiu transparentnosť fungovania nemocnice, zamestnanci sa o mnohých veciach dozvedajú, keď sú už hotové, podotkol. "Oddelenia, ktoré sú ako keby výkladnou skriňou, kvôli ktorým sem chodia pacienti, sú kvôli nie adekvátne nastaveným platbám stále evidované ako tie, ktoré robia nemocnici stratu, hoci jej súčasne robia dobré meno," pokračoval Baláž.Myslí si, že nakoľko lekári dnes prišli napriek tomu, že nejde o veľkú aktivitu, je v ich záujme ukázať, že im záleží na tom, aby sa veci pohli ďalej. "Usilujeme sa o to, aby zdravotníctvo fungovalo predovšetkým v prospech tých, ktorí ho potrebujú, teda v prospech pacientov. Nie v prospech firiem a jednotlivcov, ktorí na ňom zarábajú a vďaka neprehľadnosti a zle nastaveným pravidlám stále aj zarábať budú. Chceme aby sa toto zmenilo," zdôraznil Baláž. Ďalšie aktivity sú podľa neho závislé na dohovore s ostatnými organizáciami v Čechách, Poľsku a Maďarsku.Slovenskí lekári chceli konkrétne poukázať na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce.Akciu organizovalo Lekárske odborové združenie v spolupráci s partnerskými krajinami V4.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...