lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


AmCham: Zdravotné poisťovne by nemali byť členmi kategorizačnej komisie Bratislava 8. júna (TASR) - Americká obchodná komora v Slovenskej republike (AmCham) považuje za nepochopiteľné, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. júna (TASR) - Americká obchodná komora v Slovenskej republike (AmCham) považuje za nepochopiteľné, prečo by zdravotné poisťovne mali pôsobiť v Kategorizačnej komisii a Kategorizačnej rade. "Navrhujeme, aby sa kategorizačné orgány výlučne skladali z nezávislých odborníkov z viacerých oblastí medicíny a farmácie," uvádza AmCham v pripomienkach k návrhu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktoré jej členovia predkladajú ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH). Tento systém funguje podľa komory aj vo Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku, Holandsku či Švédsku. AmCham tiež poukazuje na riziko, ktoré môže priniesť stanovenie ceny liečiv na druhú najnižšiu priečku v Európskej únii. Tým je podľa komory zvýšenie reexportu, ktorý sa v súčasnosti na Slovensku pohybuje na úrovni 10 až 15 percent. "Veľmi pravdepodobne sa môže stať, že slovenskí pacienti namiesto úžitku z nízkej ceny budú iba čeliť prázdnym policiam v lekárňach," píše sa v stanovisku AmCham. Podľa členov komory sa môže stať, že pre farmaceutické spoločnosti bude po schválení legislatívy nevýhodným umiestňovanie ich liečiv na slovenskom trhu, čo bude znamenať, že slovenskí pacienti stratia dostupnosť k niektorým liekom. Ďalším problematickým bodom návrhu zákona je podľa Americkej obchodnej komory aj znemožnenie prístupu k najšpičkovejším inovatívnym liekom. Pacienti budú musieť čakať, kým sa tieto liečivá budú predávať v ostatných štátoch. Návrh totiž stanovuje, že maximálna možná úhrada ceny inovatívnych liečiv, ktorých cena nebola určená najmenej v dvoch z piatich štátov Európskej únie, ktorých HDP je najbližšie Slovensku, môžu byť uhradené iba do výšky 20 percent maloobchodnej ceny tohto liečiva.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...