lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


A. SZALAY: Za situáciu je zodpovedný najmä minister Uhliarik Bratislava 29. novembra (TASR) - Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb podporuje požiadavky ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 29. novembra (TASR) - Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb podporuje požiadavky štrajkujúceho Lekárskeho odborového združenia. Súhlasí so zastavením transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti a so zvýšením miezd nielen pre lekárov, ale aj pre ďalších zamestnancov v zdravotníctve. Za vzniknutú krízovú situáciu vinia odbory najmä ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii predseda zdravotníckych odborov Anton Szalay.Odbory vyčítajú ministrovi Uhliarikovi, že nevenoval dostatočnú pozornosť kolektívnemu vyjednávaniu pri príprave kolektívnej zmluvy a na rokovaniach sa dal zastupovať štátnym tajomníkom. "Aj to je dôvod, že sa kolektívne vyjednávanie dostalo až pred arbitrážnu rozhodcovskú komisiu. Zdravotníctvo je dlhodobo finančne poddimenzované. Pritom štát znížil odvody do zdravotných fondov za svojich zamestnancov, čím spôsobil ďalšiu zadlženosť nemocníc. Ani vládou navrhované zvýšenie platov lekárov o 300 eur nie je garantované v štátnom rozpočte na rok 2012," povedal Szalay.Odbory nie sú spokojné s odďaľovaním objednaných lekárskych výkonov v odkladnej zdravotnej starostlivosti. "Mohlo by sa stať, že pacient sa odloženého výkonu nemusí ani dožiť. Vyhlásenie núdzového režimu v 15 zdravotníckych zariadeniach však situáciu nevyrieši," dodal Szalay. Na otázku TASR, o koľko by mal byť podľa odborov zvýšený plat lekárov, keď nimi predložená tabuľka uvádza priemerný plat štátnych i neštátnych lekárov vyše 1600 eur, Szalay odvetil, že "tieto tabuľky nie sú korektné, lebo uvádzajú priemerný plat aj za nadčasové hodiny a pohotovostné služby. Objektívnejšie sú tabuľky tarifných hodinových platov lekárov, podľa ktorých zarábajú v priemere 868 eur."Szalay na ďalšiu otázku nevedel štatisticky doložiť, koľko lekárov v štátnych zdravotníckych zariadeniach má aj vedľajšie pracovné úväzky a lekársku prax v súkromných ambulanciách, a preto štrajkujúci lekári nemusia byť odkázaní len na jediný príjem od štátneho zamestnávateľa. Zástupcovia zdravotníckych odborov však pripustili, že mnohí štátni lekári vykonávajú prax aj v súkromných ambulanciách a vo fakultných nemocniciach majú príjem aj z pedagogickej činnosti.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: